Tavaly megvizsgáltuk a magyar piacon jelen lévő árösszehasonlítókat! Azóta elindult a Google Shopping is itthon, nézzük meg, hogy mennyire változtatta meg ez a termékalapú keresések piacát!

“Megtalálni a legjobb ajánlatot, a lehető legegyszerűbb módon” – írtuk Árösszehasonlítók a célkeresztben cikkünkben arról, hogy mégis milyen fő vevői igényt igyekeznek kielégíteni a magyar piac árösszehasonlító oldalai. De hogyan alakul a helyzet, hogyha már nem csak ezek az oldalak jelenthetik a legegyszerűbb megoldást a felhasználók számára a vásárlási döntés meghozatalához?

Az évek óta stabilan jelen lévő szereplők mellett elindult a Google Shopping, ami külföldön egyértelműen megszorította az ottani árösszehasonlító oldalakat, jelentős látogatói- illetve hirdetői forgalmat elvéve tőlük. A cikkben az aktuális helyzetet járjuk körül!

Idén ismételten elkészítettük az árösszehasonlító oldalakat összevető táblázatot a hazai piac legfőbb szereplőit vizsgálva, az Arukereso.hu, Argep.hu, Glami.hu, Shopalike.hu, Olcsobbat.hu, Arportal.hu, Olcso.hu, Depo.hu, Shopmania.hu, Kirakat.hu, Arcedula.hu, Arkozpont.hu esetében. Az előző évhez hasonlóan, most is az általános kínálati jellemzőket helyeztük nagyító alá, hogy milyen lehetőségeket nyújtanak az előbb említett oldalak a látogatói számára, valamint, hogy mit biztosítanak webáruházunk részére.

Az árösszehasonlító oldalak összevetése táblázat

Árösszehasonlító oldalak összevetése táblázat elérhető ITT.

Tisztán látható, hogy az Árukereső továbbra is tartja listavezető pozícióját egyre növekedő aktív bolt és látogató számával, míg második helyen az Árgép szerepel a listán. A Glami.hu fashion search engine platformja egyre nagyobb teret nyert magának további három országban való megjelenésével, míg a Shopalike is tartja kiemelkedő szerepét divat kategóriában. A kisebb oldalak organikus forgalma ugyan egyre csökkenő tendenciát képvisel, de mint láthatjuk az árösszehasonlítás piaca állandóságot mutatott, nagy horderejű változás nem történt. Mostanáig.

A hirdetési piacon ugyanis nyáron egy teljesen új dimenzió nyílt meg a webáruházak számára a Google Shopping megoldásának megjelenésével. Úgynevezett “soft launch”-ot alkalmaztak, vagyis fokozatosan vált elérhetővé egyre több hirdetőnek és ezáltal fokozatosan jelent meg egyre több ilyen találat is a keresőben. A cikk írásakor (2019 október elején) azonban már teljes “sebességgel” dübörög, vagyis az aktuális számok már jó indikátorok, hogy mennyire változik meg a forgalma az árösszehasonlítóknak.

Korábban felhasználóként ha nem direkt kerestünk rá az összehasonlító oldalra, akkor beírtuk a vágyott terméket a keresőbe, esetleg mellé, hogy ár, és így is az árösszehasonlító oldalak vitték el a találatok túlnyomó többségét. Most az eddig megszokott fizetett és organikus találatok fölött termékre fókuszáló keresés esetén már releváns termékboxok jelennek meg, fotóval, árral és a webáruház nevével. Ennek következményeként a felhasználók az összehasonlítók kihagyásával közvetlenül is lecsaphatnak a számukra szimpatikus ajánlatra.

De mi lesz így a klasszikus árösszehasonlító oldalak jövője?

A helyzet sokkal árnyaltabbá válik azáltal, hogy a Google Shopping ugyan konkurenciát jelent, egyben azonban biztosítja a lehetőséget az összehasonlítók számára, hogy CSS partnerként ezekről az oldalakról is megjelenjenek találatok. Így az egyes hirdetők találatai a Google Ads-en keresztül direktben, vagy pedig az árösszehasonlítókon való jelenlét miatt megjelenő hirdetések – alábbi képen pl. az Árukereső és az Árgép rendszerén keresztül.

 

Google Shopping és az árösszehasonlítók

Fontos azonban kiemelni, hogy a Google Shopping rendszerben a mostani (még mindig nem teljes ellenőrzéssel futó) időszak után hirdetőként elvileg már csak egyetlen találattal jelenhetünk meg adott termékkel, vagyis hiába vagyunk ott több összehasonlító oldalon is, és hirdetünk direktben a Shopping hirdetéssel, ezekből csak egy fog megjelenni. Tehát el kell majd döntenünk, hogy direktben vagy Google Shopping CSS-ként megjelenve akarunk hirdetni adott termékre, természetesen az eredmények tekintetében. Ami az eddigi kattintás számokban már jól látható, hogy jelentősen több kattintást képes a Google Shopping egy weboldalra szállítani, de azok konverziós aránya még elmarad az árösszehasonlítók átlag értékétől, ily módon még kevesebb bevételt tud generálni. Ahogy azt is vegyük figyelembe, hogy a Google Shopping jelenleg még főleg a Google szöveges hirdetéseket és az organikus forgalmat váltja ki.

shopping-arosszehasonlitok-munkamenet-trend

További pozitívumként szolgálhat az összehasonlító oldalak jövőbeli forgalmát illetően, hogy mint a táblázatból is kitűnik, esetükben a felhasználókat nem csak egy komplexebb szűrési rendszer támogatja, hanem további extra funkciók is hozzájárulnak a felhasználói élmény növeléséhez. Legyen szó az árdiagramról, árfigyelőről, a divat kategóriában bevált inspirációs tartalmak eléréséről, vagy akár az Árukereső idén megjelent újdonságáról, a premier aloldalról, mind olyan szolgáltatásokról beszélhetünk, amik a Google Shoppinggal szemben olyan előnyként léphetnek fel, amik segíthetnek megtartani eddigi népszerűségüket.

Az árösszehasonlító oldalak összevetése táblázat II.

Összességében azonban most még csak találgathatunk, hogy milyen jelentőséggel fog bírni a piac szereplőire a tény, hogy most már a Google is összehasonlít, egy biztos: a változás elkezdődött, a verseny élénkül, stratégiánkat pedig ennek megfelelően érdemes átgondolni az elkövetkezendő karácsonyi időszakra. Egyelőre azt javasoljuk, hogy mindenkinek érdemes továbbra is aktívan jelen lenni az eddig használt árösszehasonlító oldalakon, indítsa, futtassa hirdetéseit a Google Shopping megoldásán keresztül. Majd jövő januártól – amikor egyébként is visszaesik a vásárlási hajlandóság – kezdje el elemezni, hogy melyik felületről, milyen áron kapott vásárlásokat és úgy súlyozza át a költéseit!