Milyen kihívásokkal kell megbirkózni a Pmax kampányok esetében? Milyen új lehetőségek állnak rendelkezésre? Miért kell újfajta kampánystruktúrában dolgoznunk?

A Performance Max a Google Ads legújabb „automata” kampánymegoldása. Célja a konverziók számának vagy a konverziós értéknek a maximalizálása, azáltal, hogy egy kampánnyal lefedi a Google hálózatok teljes skáláját, ezzel a képességével ez az első kampánytípus, ahol a leginkább hagyatkozunk a Google algoritmusra.

A Google 2021-ben publikálta először, hogy hamarosan érkezik az új kampánytípus, amely a későbbiekben a Smart Shoppingok kampányokba fog „beleolvadni”. 2022 év elején megjelentek a Google Ads fiókokban a Performance Max kampányok, 2022 júniusában pedig elérhetővé vált az „egy kattintásos” Smart Shopping kampányból à Performance Max integráció, 2022 szeptemberétől pedig várhatóan, minden olyan Smart Shopping kampány, amely nem rendelkezik befejezési dátummal automatikusan Performance Max kampányokká alakul át.

Az elmúlt fél év során azt tapasztaltuk, hogy a Performance Max kampányok -ha nem is gyökerestül forgatták fel- de jelentős hatással voltak a korábbi kampányokra és az egész fiókökoszisztémára, így új megoldásokban és olyan összehangolt kampány- és fiókstruktúrában kellett gondolkodnunk, amely a Performance Max kampányok „keze alá dolgozik”.

Azáltal, hogy egy kampánnyal le tudjuk fedni a Google hálózatok teljes skáláját, kardinálissá vált a megfelelő mennyiségű és minőségű kreatív anyagok készítése, hogy biztosan minden hálózaton megfelelő hatékonysággal tudjanak futni a PMAX kampányaink (a videók gyártását sem érdemes tovább halogatni, hiszen YouTube-on is futnak a PMAX kampányok videós hirdetései, amelyet a megadott képek és szövegek alapján készít el).

Azt tapasztaltuk, hogy szükséges ráerősíteni a meglévő, vagy újonnan indított keresési kampányainkra több exact matches (pontos egyezés) kulcsszóegyezési típus felvételével, ugyanis a phrase (kifejezésegyezés) kulcsszavakat elnyomja a PMAX, amennyiben átfedés van a két kampány szövegezésében, céloldalában.

Konkrét közönségcélzások helyett közönségszignálokat használunk, melyeket javasolt minél több közönséginfóval feltölteni (ügyféllista, weboldallátogatók, egyéni közönségek, demográfia, érdeklődés stb.), hogy a pmax kampányaink minél hamarabb fel tudjanak futni és elegendő közönségadattal tudjon dolgozni, annak érdekében, hogy megtalálja a legrelevánsabb felhasználókat.

Habár a Google és a hirdetők is „automata” kampánytípusként hivatkoznak a Performance Max-ra, bebizonyosodott, hogy elengedhetetlen a folyamatos felügyelet és kampánymenedzsment emberi oldalról, amelyet az automatizmusok nem tudnak kiváltani.

A témáról készített prezentációt ide kattintva érheted el: