Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre. A cikkben található anyagban ezt foglaltuk össze!

Az új szabályozás célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak azzal, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal megtévesszék a fogyasztókat az árengedmény mértékével kapcsolatban.

Az új szabályok a termékek fogyasztók részére meghirdetett akciós árainak, leértékeléseinek és árkedvezményeinek kereskedelemi kommunikációjára, valamint az akciós árak feltüntetésére vonatkoznak mind a hagyományos, mind az online kereskedelemben. A szabályok nem terjednek ki a szolgáltatásokra, a digitális tartalomra és a digitális szolgáltatásokra. A vállalkozások az áraikat továbbra is szabadon határozhatják meg, a szabályozás kizárólag az akciós árak, leértékelések fogyasztók felé történő kommunikációjára vonatkozik.

Minden fizikális terméket forgalmazó e-kereskedő érintett a változásban, így júniustól az eddig végzett akciózás menetére sokkal jobban figyelve kell működni, mert szigorú ellenőrzések illetve jelentősebb büntetések várhatnak a szabályokat megszegőkre.

Éppen ezért a következő diákon összefoglaltuk a változások lényegét:

Ha további részleteket olvasnál, nézd meg a 12 oldalas hivatalos tájékoztató anyagot!