A hirdetőknek mindig kihívás az év végi ünnepi időszak, idén viszont még inkább az lesz: a karácsonyi bevásárláshoz a kialakult helyzet következtében a felhasználók teljesen máshogy állnak hozzá. Ha erre már a legelejétől számítunk, előnyből indulhatunk, hiszen videós megjelenésekkel ki fogunk tűnni az online reklámzajból. Körző Nóri karácsonyi workshop előadását dolgozzuk fel cikkünkben!

A tömeges online rendelések felgyülemlése megterheli majd a szállítókat, a vevők pedig aggódni fognak, odaér-e majd hozzájuk időben a megrendelt termék. Így kezdődik el a karácsonyi szezon november elején, az idei évben pedig még hamarabb. Azonban, ha a mi hirdetéseink már a szezon legelső pillanataitól kezdve ott várják a vásárlókat online, nekünk emiatt egy percig sem kell aggódnunk. A lényeg, hogy a hirdetés lényegre törő, figyelem felkeltő legyen és jól időzítsük őket!

Ezen kívül érdemes hangsúlyt fektetni a mobilos elhelyezésre a közösségi felületeken, legyen szó organikus megjelenésről vagy hirdetésről, hiszen a felhasználók jelentős része (25%+) már inkább telefonját használja a megrendeléseihez. A tavalyi Black Friday e-commerce bevételének például 65%-a mobilról történő vásárlás volt.

Arról nem is beszélve, hogy a social media végtelen kreatív megoldással segít bennünket a figyelem megragadásában. Erre szolgálnak a videók is, amelyekkel kitűnhetünk a tömegből a látványos mozgó hirdetésekkel és a hozzájuk fűzött megfelelő üzenettel. Természetesen figyelnünk kell a képernyőméret és a rendelkezésünkre álló néhány másodperc minél hatékonyabb kihasználására is, a fő üzenetünk pedig már a legelső pillanatban legyen figyelemfelkeltő és egyértelmű.

Rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, ha videókról van szó, használjunk bátran átmeneteket, animált termékképeket, dinamikus váltásokat, legyen egyértelmű CTA, használjuk ki a vertikális formátumot, illetve a social media felületek nyújtotta lehetőségeket, mint például a poll-okat, miközben ne feledkezzünk meg arról, hogy a hangsúly a terméken és a megtakarításon legyen.

Figyeljünk az időzítésre!

Fontos az is, hogy tisztában legyünk az idővonalunkkal is, az ünnepi időszak tervezése már októberben elkezdődik. Ilyenkor lehet átnézni a tavalyi eredményeket, a költségvetésünket, megtervezni a kreatív igényeket, összeszedni azokat és felmérni, milyen lehetőségeket adnak nekünk, kis átalakítással újra felhasználhatók-e. Az október azért is jelentős hónap hirdetési szempontból, mert utolsó napján van Halloween, ezt pedig ki lehet használni, belevihetjük a megjelenésekbe is.

Ezt követi a nagy karácsonyi bevásárlás első hivatalos napja, a Black Friday. Már a megelőző hetekben érdemes brand awarness kampányt futtatni, hogy minél több érdeklődőt terelhessünk a weboldalra, így később a Black Friday alatt futó kampányunk során már széles remarketing közönségünk lehet. Ekkor pedig mindig legyen a fókusz a speciális kedvezményeken, a kínálaton, de maradjon az üzenet egyszerű és egyértelmű, hiszen továbbra sem áll több idő a rendelkezésünkre, mint néhány másodperc.

Bár nálunk még annyira nem népszerű a Cyber Monday, épp ezért érdemes kihasználnunk a reklámzaj csökkenését és újabb akciókkal bevonzani a vásárlóközönséget. Lassan ideje befejezni a karácsonyi ajándékvásárlást, helyezzük akár erre is a hangsúlyt, de továbbra is maradjon egyszerű az üzenet. Más termékek legyenek, mint amik a Black Friday során kerültek előtérbe és legyen egyértelmű a CTA.

Ha már közeledünk a karácsonyhoz, a last-minute vásárlók figyelmének megragadására tökéletes ez az időszak. A képek tükrözzék a karácsonyi hangulatot, a sürgetést, érezzék a „súlyát” annak, hogy ez lehet az utolsó lehetőségük a vásárlásra. Szenteste környékén azonban már nincs helye agresszív üzeneteknek, a kreatívokon a hangsúly legyen a karácsonyon, karácsonyi színvilágon, hangulaton és a családon. Szenteste esetleg lehet humorosan szót ejteni a félresikerült ajándékokról, illetve megemlíteni a saját maguk megajándékozását.

Újévkor az üzenet a visszatekintés, pozitivitás, motiváció a következő évre, érdemes friss megjelenéseket használni, lehet bennük csillogás, tűzijáték, hangsúly az ünnepi hangulaton legyen. Az új évvel azonban nincs vége a szezonnak, ilyenkor mindenki várja az év eleji készletkisöpréseket, leárazásokat, ezt mindenképpen érdemes megragadni. Targetálhatjuk azokat is, akik nem konvertáltak, hiszen az ő figyelmüket már sikeresen megragadtuk egyszer. Üzenetünk maradhat változatlan; új év, új motivációk, új pozitív gondolatok.

Figyeljünk oda tehát ezekre az időszakokra, használjuk ki őket és ne riadjunk vissza a mobilos social hirdetésektől és videós kreatívoktól sem!

Végül töltsd le Körző Nóri prezentációját, ahol példákkal illusztrálja a fentebb leírt példákat: