Magyarországon a két legelterjedtebb webáruház motort hasonlítottuk össze mérési valamint marketinges szempontok alapján. Melyiknek mi az erőssége és melyiknél van több lehetőség?

 

Shoprenter logó  Unas webáruház logó

 

 

 

Update: Az október végén kikerült első változatot bővítettük több szempont alapján és frissítve kiraktuk 2019 január elején.

Mikor belevágunk egy webáruház indításába, át kell gondolnunk, milyen rendszerre építjük a honlapunkat. Hacsak nincs saját fejlesztőnk vagy nem vagyunk magunk profik a témában, nagy eséllyel egy bérelhető webshop lesz a legjobb megoldás számunkra. Ez költséghatékony, és lehetőséget ad egy webshop gyors létrehozására, hiszen nem kell nulláról kezdeni, hanem tapasztalt szakemberek lesznek segítségünkre és személyre szabható sablonokat alkalmazhatunk igényeinknek megfelelően. Az itthon legelterjedtebb két webáruház keretrendszert, a soproni székhelyű Unas-t, valamint a debreceni székhelyű Shoprenter-t hasonlítjuk össze, a marketing és mérési funkcióik szempontjából.

 

Lássuk az egyes területeket részletesen is:

shoprenter-unas-osszehasonlito-tabla-2019-januar

Google Ads

 

Google hirdetéseket alkalmazása esetén össze kell kötnünk a webshopunkat a Google Ads felületével. Mindkét rendszer könnyű megoldást nyújt erre, ahol csupán a kódba be kell illeszteni az ügyfél-azonosítót. A Shoprenter ugyanott lehetőséget nyújt a remarketing kód és dinamikus remarketing használatához is. Az Unas a vásárlást és hírlevélre feliratkozást támogatja konverziós eseményként, továbbá dinamikus remarketing kód használatához is nyújtanak lehetőséget.

 

Google Analytics

 

Mindkét rendszernél könnyű bekapcsolni az Analytics mérést, csupán a követőkód beillesztése szükséges ehhez. A Shoprenter ezen kívül még lehetőséget nyújt a mérés típusának meghatározására is, attól függően hogy régi vagy új követőkóddal rendelkezünk. Ezen kívül nincs eltérés a két rendszer között, mindkettő ugyanúgy lehetőséget nyújt az IP-névtelenítésre is, ami most már elengedhetetlen a GDPR hatályba lépésével. Továbbá az Unas kis segítségként beszívja az információt a mért eseményekről, így könnyen átlátható, mit is mér az Analytics. Ezen kívül mindkét felület lehetőséget nyújt Google Tag Manager használatára, bár egyiken sem elérhetők data layer vagy e-ker mérések.

 

Facebook Oldal, FB Ads

 

A Shoprenter a Pixel alapkód beillesztésén kívül dinamikus termékhirdetésre is nyújt lehetőséget a felületről elérhető termékfeeden keresztül. Az Unas ugyanúgy mint Analytics-nél, itt is felsorolja a követett eseményeket a könnyebb átláthatóság érdekében. Extraként Messenger és más chat beaállításokra is van lehetőség és dinamikus termékfeed is igényelhető. Mindkét felület lehetőséget nyújt a FB áruház használatára, ami egy külön fülön elérhető HTML alapú shop. Itt sem tapasztaltunk számottevő eltérést a két rendszer között.

 

SEO lehetőségek

 

A legnagyobb eltérést a két rendszer között a SEO beállításoknál láttuk. Mindkét felületen van testreszabási lehetőség a 404-es oldalakat, validálni lehet a Search Console-t és sok más alap SEO beállításra is lehetőség van. Ezen kívül a Unas kitér különböző META-adatok és kulcsszavak beállításaira, továbbá javascript és CSS fájlok összevonására, de ezen kívül nem sok optimalizásási lehetőséget kínál. Ezzel szemben a Shoprenter részletes meta és sitemap beállításokat és duplikált tartalom kezelést kínál egyszerű, automatizált megoldásokkal.

 

Hírlevél lehetőségek

 

Mind az Unasnak és a Shoprenternek is van saját hírlevelező rendszere, vagy a felhasználó választhat több külső rendszerből is, mint a Webgalamb, Mailchimp, Listamester és Maileon. A külső rendszerek választékában a Shoprenter egy fejjel az Unas előtt halad, náluk ugyanis elérhető a LadyBird hírlevelező is, viszont ennyiben ki is merül a különbség. A belső rendszereknél viszont nagyobb eltérést láttunk. A Shoprenter lehetőséget kínál a belső hírlevelek testreszabásra is például automatizált köszöntőüzenetek formájában. 

 

Exit pop-up lehetőségek

 

Az Unas különböző pop-up értesítések létrehozását is könnyűvé teszi, amiket elég változatosan lehet szerkeszteni többek között egérmozgásra, felhasználói időszakra, aktuális kosárértékre vagy látogató típusára optimalizálva is. A Shoprenter pedig a cégcsoportjukon belül lévő Optimonk eszközt ajánlja ilyen megoldásként.

 

Banner lehetőségek

 

Unas-nál ezen kívül bannereket is személyre lehet szabni, amiket egy egyszerű HTML-es vagy szöveges szerkesztőboxban lehet létrehozni. A Shoprenternél a bannerek szerkesztésénél előre megadott paramétereket lehet csak szerkeszteni, mint a pozíciót, státuszt, lapozást és effekteket. Előnyként a bannereket időzíteni is lehet, és a korábban feltöltött bannereket is könnyű átlátni vagy utólag szerkeszteni, valamint van lehetőség kisebb méretű reszponzív reklámokat is megadni (ez kicker image néven fut).

 

Árösszehasonlító oldalak

 

A két platform különböző stratégiákat alkalmaz árösszehasonlítók szempontjából. Míg a Shoprenter natív támogatást preferál, és 21 hazai és 10 nemzetközi oldalt támogat, az Unas ezzel szemben egyéni beállításokat részesít előnyben amiket 40 féle paraméterrel és hat különböző export fájlal támogat. Az ügyfélszolgálaton keresztül dedikált összehasonlítókat lehet kikérni, testreszabva a szóban forgó árösszehasonlítóra.

 

Honlap kinézet testreszabása

 

A kinézet testreszabásánál nincs nagy különbség a két felület között, mindkettő választható sablonokon alapszik, amiket CSS, Java Script és kép szinten is testre lehet szabni. A felhasználó egyéni sablont is kialakíthat, ráadásul mind a szöveg, fontok és különböző elemek mint bannerek, filterek stb is testre szabhatóak.

 

Külső Marketing Eszközök

 

Végül nézzük, milyen külső marketing eszközök használatára nyújtanak lehetőséget az adott rendszerek. Az Unas sokoldalú affiliate lehetőségeket kínál mind hazai és külföldi platformokon keresztül is. A Shoprenter is kínál affiliate lehetőségeket, de talán nem annyira változatosan, mint a versenytársa. A Shoprenter továbbá különböző, ERP, logisztikai és API szolgáltatásokat is kínál a fentieken kívül. Az Unas pedig sms, intelligens ajánlat, kedvezmények, szavazás és fórum lehetőségekkel kecsegteti a felhasználókat.

 

Nyilván a fentiek alapján nem lehet azt kijelenteni, melyik jobb a másiknál. Döntéshozatal előtt viszont fontos, hogy céltudatosak legyünk. Gondoljuk át, mit szeretnénk elérni a webshopunk-kal, és milyen csatornákon lenne érdemes a termékünket hirdetni? Mérlegeljük a lehetőségeket, hiszen bár mindkét szolgáltató felajánl egy ingyenes 14 napos próbaidőt, ha már egyszer elkezdtük weboldalunk építését, váltáskor vagy lemondáskor kárba veszne a befektetett munka. Döntéshozatal előtt érdemes megbizonyosodni a kínált szolgáltatásokról hogy el tudjunk köteleződni a választott webshop mellett.