Te is észrevetted, hogy eléggé megnőtt a képernyő időd az elmúlt hetekben? A karantén helyzet felpörgette az App Store-t és a Google Play-t is az első negyedévben, de nézzük csak a pontos számokat!

Mit csinál a világ nagyobbik része, aki épp nem a frontvonalban harcol a COVID19 ellen, hanem otthonába ragadva próbálja feltalálni magát? A válasz egyszerű: nyomkodja a telefonját! A heti átlagos applikáció használat ideje az egekben, a TikTok-ot egyszerűen nem lehet letaszítani a trónról még pandémia idején sem, de a legtöbb időt mégis a Tinderen töltjük. Egy kis app használati körkép következik a Q1-ből!

 

Ahol nagy a baj, ott megnő az applikáció használat

Ahogy megjelenik a járvány egy-egy országban, és ahogy szigorodnak a korlátozások, úgy egyértelműen nő az app használat. Először Kínában ugrott 30%-kal, ott átlagosan napi 5 órát töltöttek applikációkkal a felhasználók. Aztán jött Olaszország, 11%-os növekedéssel. Átlagban a világ az első negyedévben 20%-kal több időt töltött egy héten applikációkkal mint a tavalyi időszakban. Ha kiemelten márciust nézzük, akkor látszik, hogy Németország, Franciaország és az USA is 10-15%-os növekedésben van. Mielőtt tovább mennénk, hagyunk egy kis időt arra, hogy elővedd a telefonod és lecsekkold a saját mobilozással eltöltött időd!

Hetente-applikaciokban-toltott-ido-2020-q1-ben - tablazat

De mivel töltjük ezt a rengeteg időt? 

A vírus rengeteg ponton felforgatja az életünket, amik kihatással vannak a mobilhasználatunkra is.  Rengeteg minden átkerül most az online térbe: kapcsolattartás, meetingek, önfejlesztés, párkeresés, szórakozás. Természetesen minden tevékenységünket segíti egy app. Ezt a számok is bizonyítják, hiszen 22,5 milliárd appot töltöttünk le a Google Playről a Q1-ben, ez 5%-os növekedés tavalyhoz képest, miközben az iOS letöltések 15%-ot ugrottak. Jó hír, hogy az Androidosok esetében csak 45% volt a letöltött appok között játék, míg az iOS felhasználóknál még kevesebb, 35%.

De ha nem játékkal ütjük el a home office unalmasabb perceit, akkor mivel?

Most, hogy ennyit vagyunk otthon, időt szakíthatunk magunkra, egészségünkre. Ezért nem meglepő, hogy az egészség és fitness appok, tehát például a kalória számlálók és edző program appok szárnyalnak, a Google Playben a letöltések 40%-át viszik, az App Storeban pedig a 30%-át. Persze a legtöbben nem csak punnyadunk otthon, a diákoknak iskolába kell járniuk, aki meg tud otthonról dolgozni, az azt teszi. Ehhez pedig mindannyiunknak bele kellett szoknunk az online térbe, aminek segítségére szolgálnak a konferencia és kollaboráló appok, mint például a Zoom vagy a Microsoft Teams. Így az oktatást segítő appok Anroidon a letöltések 35%-ért iOS-en 40%-ért felelősek, a business appok pedig a 30% illetve 35%-áért.

 

Na de vajon mennyit költünk ezekre az appokra?

Az iOS felhasználók 15, az Androidosok pedig 8,3 milliárd dollárt költöttek az appokra az idei első negyedévben, ami 5%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. A költések nagy százalékát pedig a játékok teszik ki, iOS-ben 65%-ot, Google Playen pedig a vásárlások 85%-át, szóval nem árt ránézni a gyerkőcök mobilos tevékenységeire sem. 

Az appon belüli fizetések is nőttek a tavalyi időszakhoz képest: a Google Playen a Disney+, a cég saját fizetős streaming szolgáltatója, és a Twitch, ahol a streamereknek adományozhatunk, illetve a gamerek kedvenc kommunikációs felülete a Discord vitte a prímet. Az App Store-ban tavalyhoz képest megduplázódott a költés a fotó és videó kategóriában, ez pedig a TikTok előretörésének köszönhető.

 

De legyünk most konkrétak, mégis mik a vezető appok az idei Q1-ben?

TOP-applikaciok-2020-q1-ben - tablazat

Jelentős változást a Disney+ hozott, miután európai debütálásakor március 24-én 5 millióan töltötték le az appot. Persze a Zoom hódítása is említésre méltó, hiszen amíg tavaly decemberben csak 10 millióan használták napi szinten, idén márciusban ez a szám 200 millióra nőtt.

A Zoom is nagyot hasít, a TOP 1 helyen áll a business kategóriában, nem is csoda, hiszen segítségével az esti társasozástól kezdve az üzleti megbeszéléseken át minden “meetinget” le tudunk bonyolítani. Hasonlóan előkelő helyen szerepel a Houseparty, ami bár nem pótolhatja a hamisítatlan házibulikat, mégis segít a mikro közösségeknek a szocializálódásban. 

Mi mást mondhatnánk, mint hogy maradjatok Ti is otthon, nézzetek sok Netflixet, fedezzétek fel a TikTokot, találjatok párt a Tinderen, vagy vegyétek le az online áruházak polcairól a rég elfeledett 2048-at! 

Egyáltalán nem elítélendő, ha ebben a helyzetben te is többször nyúlsz a telefonod után,  sőt a legtöbb szituációban az appok most megkönnyítik életedet. Csupán arra figyelj, hogy továbbra is megmaradjon az egyensúly és adj magadnak néhány képernyőmentes órát, amikor kedvenc könyveidért nyúlsz, vagy végre kipróbálod a nagyi békebeli húsvéti kalács receptjét. 

Felhasznált forrás az appannie.com oldalán.