Hogy miért éri meg a TikTokon hirdetni? Egyrészt 2 millió olyan magyar felhasználót tudunk elérni, akiket más social media felületeken már nagyon nehéz lenne megszólítani. Másrészt, mert teljes figyelmet kapunk, a TikTok hirdetések sokkal hatékonyabbak aktivizálásra, forgalom és márkaismertség növelésére, mint a hagyományos közösségi média hirdetések. Harmadrészt rendkívül olcsón tudunk megjelenéseket, weboldalra kattintásokat generálni az alacsony reklámzaj miatt.

Hasonlítsuk össze az átlagos hirdetési költségeket, eredményeket! 

A KAMPÁNY CÉLJA:

Xbox Game Pass előfizetés népszerűsítése nyereményjátékkal, fiatal közönség elérése, forgalomterelés a Konzolvilág weboldalára. A nyereményjátékban való részvétel növelése, ezáltal vásárlásösztönzés az előfizetésekre. 

A SIKER TITKA: TikTok! 

Az elsők között volt lehetőségünk tesztelni a TikTokot, mint hirdetési felületet! Bár a külföldi esettanulmányok alapján tudtuk, hogy mire számítsunk, az eredmények önmagukért beszélnek! Az integrált, több social felületet bevonó kampány sikerét a TikToknak köszönhetjük! Egyrészt soha nem tapasztalt áron tudtuk elérni a megszólítani kívánt célközönséget, azaz a fiatalokat és azokat, akik nem tartoznak a megszokott gamer célközönséghez. Másrészt a TikTok kampányok bizonyultak a leghatékonyabb eszköznek ahhoz, hogy felkeltsük az érdeklődést a nyereményjátékra, azaz áttereljük az érdeklődőket a weboldalra. A TikTok fizetett hirdetések segítségével a kampány során 6,3 millió megjelenítést generáltunk, összesen 608 ezer TikTok felhasználót értünk el. Az ezer főre vetített megjelenítési költség (CPM) átlagban 0,11 Eur volt. A hirdetésekre csaknem 22 ezer kattintás érkezett, átlagosan 0,03 Eur költségen (CPC), 0,35% átkattintási arány (CTR) mellett. A TikTok kampány sikerességét és hatékonyságát igazolja az is, hogy korábban ilyen kedvező költségekkel egyik közösségi média felületen sem találkozhattunk!  

2021. március

 

 

 

 

 

 

AZ INNOVATÍV MÁRKA 

A Konzolvilág immáron 18 éve töretlenül az ország legnagyobb videojáték- és műszaki üzlethálózata, ezáltal meghatározó szereplője a hazai gamer-piacnak. Webáruházukon kívül az ország 20 pontján megtalálható fizikai üzletük. Mára már nincs olyan gamer hazánkban, aki ne találkozott volna a márkával. Egyre szélesebb termékpalettájukban már nem csak konzolok és játékok, hanem számítógépek és laptopok, társasjátékok, okostelefonok, drónok, háztartási kisgépek és merchandise-termékek széles választéka is helyet kap. Éppen ezért fontos számukra, hogy a gamer célközönséget szélesítve más érdeklődésű közönségekhez, és a fiatal gamerekhez is egyaránt eljussanak. Az elmúlt 4 év közös munkája során, mindig az elsők között voltunk az új, online marketing eszközök bevetésében, legyen szó katalógus alapú feedről, Google Shoppingról vagy éppen Instagram boltról. Most sem történhetett ez másként, izgatottan vágtunk bele a TikTok kampányok tervezésébe!

HOGY MIÉRT A TIKTOK?

A Microsofttal szoros együttműködésben álló Konzolvilág szerette volna eljuttatni az Xbox Game Pass előfizetések adta lehetőségeket olyan felhasználókhoz, akik még nem találkoztak az előfizetéssel, vagy nem aktív gamerek, hiszen a Game Pass használata már nem kötött Xbox konzolhoz.

Úgy ítéltük, hogy ezt a célközönséget a TikTok felületén tudjuk a leghatékonyabban elérni és cselekvésre ösztönözni. A TikToknak jelenleg 1,8 millió magyar felhasználója van, több, mint 30%-uk 18 év feletti. Mindannyiukra jellemző, hogy nyitottak a technológia újdonságai iránt, rengeteg időt töltenek applikációk használatával, és egyre kevesebbet a megszokott közösségi felületeken. Őket csak itt tudjuk elérni hatékonyan!

 A 2021-es tavaszi kampány fókuszában egy nyereményjáték állt. A kampányidőszak alatt a Game Pass vásárlók között kisorsoltak egy értékes Puma csomagot, mely tartalmazta a legújabb kontrollert is.

A kampány fókusza:

  • Konzolvilág márkaismertség növelése a TikTok felhasználók körében
  • A Game Pass előfizetés és a vele kapcsolatos Nyereményjáték minél szélesebb körben való megismertetése
  • Forgalomterelés a weboldalra, ezáltal vásárlásra ösztönzés minél olcsóbb eszközökkel

A MI MEGOLDÁSAINK

Mivel tudtuk, hogy a TikTokon lévő potenciális közönségünk nagyjából 7-800 000 felhasználó, az integrált social media és performance kampány költségének 50%-át allokáltuk ide.

A kampány hosszabb ideig, egy hónapon keresztül futott, az aukciós hirdetési típust választottuk. Azaz napi kerettel futottak a hirdetéseink, hogy az érdeklődést végig fenn tudjuk tartani. Hogy a regisztrációra még jobban tudjunk ösztönözni, a kampányidőszak közepén és végén erőteljesebben hirdettünk.

Hogy minél több lábon álljunk, háromféle céllal futottak a kampányaink. Forgalom, Elérés és Konverzió. Performance profilú ügynökségként rögtön felkeltette az érdeklődésünket a TikTok pixel és konverziós kampánycél, de mivel most fő célunk nem az eladásösztönzés volt, ezt a kampányt csak teszt jelleggel indítottuk. A TikTok pixel implementálás után a fő eseményre, azaz a vásárlásra optimalizáltuk. Az eredmények folyamatos monitorozása során azt láttuk, hogy kampánycéltól függetlenül is hihetetlen olcsón tudunk megjelenítéseket és kattintásokat generálni. De mint ahogy korábban már tapasztaltuk más felületeken is, a megfelelő kampánycéllal lehet a legolcsóbban az adott eredményeket elérni, így például a CPM az elérés kampányban extrán alacsony volt. 

A különböző célokhoz különböző közönségekre targetáltunk. Mivel a fő közönség a fiatal generáció volt, ezért a 13-17 és a 18-24 célzási sávot választottuk. Lokációban pedig egész Magyarországra céloztunk, hiszen a TikTokon egyelőre csak ez a szűkítés lehetséges. 

Az elérés kampányban a “Games” érdeklődésre céloztunk, így a potenciális elérésünk csaknem 720 000 felhasználó volt. A forgalom kampányban viselkedés alapon céloztunk, hiszen a TikTokon lehetséges megnézett videók alapján is célozni. Itt azoknak jelent meg a hirdetés, akik az elmúlt 15 napban megtekintettek bármilyen “Video Games” témájú TikTokot. Így a potenciális elérésünk 302 000 felhasználó volt. A potenciális elérésekbe a kiskorúak nem kerülnek be, az ő ilyen jellegű adataik nem nyilvánosak a hirdetők számára.

Bár a TikTok hirdetések technikai beállításai, és a licit alapú működésük nagyban hasonlít a korábban megszokott közösségi média performance hirdetésekéihez, ezen a felületen kiemelt szerepet kapnak a videós kreatívok. A TikTok hirdetésekben használt videók esetében fontos, hogy azok hasonlítsanak a natív TikTok videókhoz: ugyanolyan pörgősek, dinamikusak legyenek, és az alattuk futó zene is nyerje el a felhasználók tetszését. Éppen ezért ügyfelünk egy általunk küldött részletes brief alapján külön videókat készített a kampányhoz. Ezek a videók 15 mp hosszúak voltak, és már az első néhány másodpercben megragadták a felhasználó figyelmét. Ez szintén fontos, hiszen ezen a felületen a felhasználók szinte még gyorsabban, 1-2 mp alatt döntenek arról, hogy végig nézik-e az éppen látott TikTokot. 

HASZNÁLT ESZKÖZÖK

TikTok aukciós hirdetések

TikTok pixel

Ha nem akarsz lemaradni további izgalmas szakmai írásainkról sem, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon, vagy Linkedin-en! Érdekelnek korábbi cikkeink? Itt elolvashatod őket!