Úgy gondolod, hogy az Instagram manapság csak a vásárlás ösztönzésére készített, tökéletesen megkomponált tartalmak tárháza? Biztos, hogy jó profilokat követsz?  Cikkünkben összegyűjtöttünk 10 magyar Instagram profilt telis-tele értékteremtő üzenetekkel, edukatív tartalmakkal!

Így szabadidődben böngészés közben szórakoztató formában minden nap tanulhatsz valamit! Nyisd meg az appot, és követésre fel!

1. Mélylevegő Projekt

“A hangulatzavarokról tudományosan és érthetően.” 

A tavalyi év bizony nem kevés akadályt görgetett elénk, mindannyiunk hétköznapjaiban tagadhatatlanul megjelentek a negatív gondolatok és a szorongás. A Mélylevegő Projekt azért jött létre,hogy  segítsen beazonosítani a tüneteket, magyarázatot ad testi-lelki válaszreakcióinkra, hasznos technikákkal és tippekkel szolgál, valamint a legfontosabb: kommunikálja magát a problémát.

A feed színei és a grafikák is igyekeznek megteremteni a nyugodt hangulatot. A posztok mellett különböző highlightsokba rendezett “menüpontokból” is tájékozódhatunk, többek között a stresszkezelésről, magáról a projektről, a segítség kérés lehetőségéről és menetéről, sőt a közösségi szellemet erősítő, megosztható sablonokat is letölthetünk.

Az “Így figyelj a mentális egészségedre 2021-ben” című Kalauz segítségével alkalmazhatjuk az összegyűjtött technikákat.  

2. Pszinapszis

“Elhozzuk a pszichológiát otthonodba!” 

A Budapesti Pszichológia Napok alapvetően Európa legnagyobb, kizárólag diákok által rendezett tudományos-kulturális rendezvénye. Mind a rendezvénysorozat, mind az oldal célja a pszichológia megismertetése a közönséggel és az azt övező sztereotípiák, mítoszok eloszlatása a szakma nemzetközileg is elismert neves képviselői által. 

Az egységes, tematikához illeszkedő bejegyzésekből – sok minden más mellett –  tanulhatunk a szeretetnyelvekről, a stresszről, a média és a testi elégedetlenség kapcsolatáról vagy akár a holdudvar-hatásról. 

A kiemelt sztorik között találunk szuper sablonokat, amiket kitöltve megoszthatunk saját profilunkon is, ezzel is segítve saját magunkon, valamint másokon is. Kövesd be őket és tanulj te is a pszichológiáról érthetően!

3. Közért

Az alapítók célja egy olyan platformot létrehozni, amely teret ad társadalmi témájú párbeszédre, kölcsönös segítségnyújtásra, valamint információ terjesztésére, edukációra. Az oldalon olvashatunk  a jelenkori rasszizmus különböző ágairól, az ezekhez kapcsolódó törvényekről, felbukkanó társadalmi kérdésekről; az eltérő szexualitások fogalmairól; a kisebbségeket érintő hátrányos megkülönböztetésről.

A highlightsok segítségével megismerhetjük magukat az alapító fiatalokat, megérthetjük a céljukat, sőt még hasonló témájú oldalakat is ajánlanak. 

4. Ciklusmesék

“Menstruációs ciklus tudatosság és női ügy fan”

2021-ben még mindig tabutémának számít a menstruáció, annak ellenére is, hogy – Szőllősi Nórát, az oldal alapítóját idézve – “a nők szomjazzák a női energiákat”. A Ciklusmesék edukációs oldala ezeket a gátakat igyekszik megszüntetni és elmesélni a nők életében aktívan jelen lévő, fontos tudnivalókat.

Nem csak a téma, hanem a grafikák is kendőzetlenül őszinték, így kétségtelenül figyelemfelkeltőek a közönség számára. A highlightsok szintén egységet képeznek és információt nyújtanak például a menstruációs görcs kezeléséről, a vérzésről, az abortusz témaköréről, de kapunk nőgyógyász orvos ajánlásokat is. 

A Kalauzok között találunk többek között Ciklus szótárat, illetve elolvashatjuk egy poszt-sorozat, a “10 dolog” gyűjteményét is. Kövesd be őket, garantáljuk, hogy tudsz még újat tanulni a témában!

5. Green Guide Budapest

“Iránytű egy fenntarthatóbb Budapesthez és városi élethez.”

Közösségi összefogás nélkül kivitelezhetetlen bolygónk védelme és a környezetszennyezés lelassítása. A Green Guide Budapest projektje egy olyan térképen alapszik, amely segítheti a budapestieket és az ide látogatókat, hogy tudatosabb és fenntarthatóbb módon fogyasszanak, pihenjenek, közlekedjenek és vásároljanak a városban. Az alapítók fő célja ezzel az, hogy pozitív példákkal ösztönözzék az embereket egy tudatosabb életmódra, amit élvezettel is lehet folytatni. 

Az Instagram oldalukon a térképen is szereplő helyek bemutatása mellett részesítenek minket környezetbarát nyaralási tippekkel, tudatos és fenntartható védekezési módszerekkel, természetes tisztítószerekkel. A highlightsoknak köszönhetően pedig elsajátíthatunk pazarlásmentes vegán recepteket, megismerhetünk különböző zöld ruhatár tippeket. A Kalauzok között is hasonló témakörökből tanulhatunk és kaphatunk tippeket. 

6. ZERO WASTE Magyarország

“Hulladékcsökkentés, fenntarthatóság, környezettudatosság”

Home office ökotudatosan? Tisztítószer házilag? A Zero Waste Magyarország Instagram oldalán sok más hasznos információ és kérdés mellett ezekre is megkapjuk a választ. 

Egy igényesen megtervezett, vizuálitásában tematikusan változó feed-en keresztül nyerhetünk bepillantást a #zerowaste világába. 

A már másoknál nemrég említett megosztható sztori sablonon kívül a kiemelt történetek között helyet kap még egy “Tudtad” összefoglaló is, valamint a hétköznapokban alkalmazható egyéb tippek is. Lehetsz régi motoros a témában, vagy környezettudatossággal éppen ismerkedő: itt a helyed!

7. Beszélgess jól!

A kommunikáció tudománya szinte magától értetődőnek tűnik, na de jól kommunikálni már nem is olyan egyszerű! Wertán Sára oldalán szert tehetünk a hatásos és megfelelő kommunikáció módszereire. Kiderül, hogy a “hangulat emberség” valóban kifogás-e a viselkedésünkre, vagy hogy hogyan társalogjunk a kisgyermekekkel irónia mentesen, sőt, megtudjuk azt is, miket ne mondjunk soha egy veszekedés hevében. 

A képeken a kiemelés technikáját alkalmazza, így könnyebben navigálódhatunk a profilon a különböző témák között. Az aktuális posztból tanultakat pedig rögtön le is tesztelheted a következő beszélgetéskor! 

8. Test.Tudat

“Pszichológia & egészség, dietetika, táplálkozási- és evészavarok”

Tudatosan gondoskodni a testünkről a 21. században kiemelt kérdéskör, mégis nehéz biztos forrást találni, hogyan is tegyük. Nem mindig a fizikai tettekkel kezdődik a folyamat, fontos, hogy a pszichénk és a lelkünk is tisztában legyen néhány fontos dologgal. Arról nem is beszélve, milyen fontos a megfelelő egyensúly fenntartása az étkezésünkben és az életmódunkban. A Test.Tudat oldala erre ad tanácsokat, edukatív és könnyen befogadható grafikák segítségével. 

9. Budapest Medical Students

“Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete”

A Semmelweis Egyetem hallgatói által fenntartott Instagram oldal a legfontosabb, de nem csak a legaktuálisabb egészségügyi kérdésekre ad választ posztjaival.. Megbízható információkat kaphatunk kérdéseinkre akár a Covid19 témájában, de a méhnyakrák vagy emlőrák topikját is kiismerhetjük, sőt rengeteg érdekes ténnyel találkozhatunk.

A profil elsősorban a fiatalokat szólítja meg, így a megjelenése is is ehhez illeszkedik, a carousel posztok segítségével van lehetőségük elmagyarázni egy-egy tartalmat részletesen. Kövesd be őket is, és hamar ráébredsz, hogy nem minden maradt meg jól biológia óráról!

10. Vates Project

“Poetry. identity. community”

Egy művészeti platform, aminek a célja “csupán” egy kultúrforradalom. Interaktív projektről van szó, ám kissé mégis kilóg a sorból, hiszen egy identitásalapú márka, nem csak Instagram oldal. Azonban mi most az értékteremtő profilt szeretnénk megemlíteni, ahol a legnagyobbaktól való versrészletek és idézetek olvashatóak, amiket akár mi is beküldhetünk. Ezzel szeretnék népszerűsíteni a fiatalok körében az irodalmat és felülírni a kötelező olvasmányok által kialakított képet róla.  

Az irodalom kedvelőinek igazi csemege az oldal, de garantáljuk, hogy akik eddig kevésbé voltak érdekeltek a témában, azok is felülnek majd a trendek vasútjára a tematikus Instagram feed és a #shareable tartalomnak köszönhetően. 

Végezetül pedig ne feledjétek: az Instagram feedetek olyan, amilyenre Ti alakítjátok azt! Nem árt néha leltárt tartani, hiszen nem mindegy, hogy a közösségi médiára szánt napi perceidet milyen tartalmak fogyasztásával töltöd ki! 

A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, így örömmel fogadjuk tőletek a további ajánlásokat!

Ha nem akarsz lemaradni további izgalmas szakmai híreinkről, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon, vagy Linkedin-en!